26.11.20

Op weg naar meer flow

Categorie: Artikelen

Als kind was het zo gemakkelijk. De tijd uit het oog verliezen, gewoon omdat je iets deed dat heel leuk was. Je in een bezigheid verliezen. Maar hoe zit dat nu je volwassenen bent? Hoe vaak ervaar jij nog dat gevoel van flow of ben je dit gaandeweg kwijtgeraakt?  

Flow is een mentale toestand die ontstaat wanneer je iets doet waar je van geniet en je helemaal opgaat in wat je doet. Er komt positieve energie bij vrij en je houdt er een voldaan gevoel aan over. Dit gebeurt vooral wanneer er tussen wat je denkt, wat je voelt, wat je wilt en wat je op dat moment doet overeenstemming bestaat. Mooie bijkomstigheid is dat dat positieve en voldane gevoel je laat ervaren dat je je leven in eigen hand hebt. Terwijl je in situaties waarin je stress ervaart juist het gevoel kunt hebben dat je iets tegen je zin in moet doen, iets waar je niet volledig achter staat of wat indruist tegen wie je bent.

Zou het niet geweldig zijn om vaker flow te ervaren?
Flow ontstaat. Je kunt het helaas niet afdwingen. Wat je wel kunt doen is voorwaarden scheppen waardoor flow mogelijk wordt. Csikszentmihalyi beschreef onderstaande acht kenmerken die belangrijk zijn bij het ontstaan van flow. Hoe meer kenmerken aanwezig zijn, des te groter de kans dat flow ontstaat:

 • Je hebt een duidelijk doel voor ogen;
 • Je bent geconcentreerd en doelgerichtheid;
 • Je gaat volledig op in de activiteit en vergeet jezelf;
 • Je verliest het besef van tijd, waardoor het lijkt alsof de tijd voorbij vliegt;
 • Je krijgt directe feedback waardoor je je aanpak kan bijsturen;
 • Er is een evenwicht tussen je vaardigheid en wat de activiteit van je vereist. Wat je doet is uitdagend, maar nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
 • Je een gevoel hebt van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
 • De activiteit is intrinsiek belonend.

Wat als je nu weinig flow ervaart?
Wanneer het in jouw leven helemaal niet zo vanzelf lijkt te gaan, dan is het belangrijk om je te realiseren dat je een keuze hebt. De keuze om jezelf, de ander of de werkomstandigheden kritisch tegen het licht te houden en waar mogelijk bij te sturen. Stress en verkramping verdwijnen langzaam maar zeker wanneer je meer doet van wat je wilt, van wat je energie geeft, waarbij je unieke kwaliteiten benut worden en je uitgedaagd wordt om je ontwikkelen. Ga dus vooral meer dingen doen waar je achter staat, waar je trots op bent en die je energie geven in plaats van je uitputten.

Een paar vragen gericht op het creëren van meer flow:

 1. Wat kost jou veel energie en wat levert voor jou energie op?
 2. Hoezo doe je al die energievretende activiteiten eigenlijk?
 3. Is het echt zo dat je die moet blijven doen?
 4. Wat zou je kunnen doen om er minder tijd aan te spenderen?
 5. Wat zou je kunnen doen om ze minder energievretend te laten zijn?
 6. Wat vraagt het van jou om meer tijd te besteden aan wat je energie geeft?
 7. Wat neem je jezelf voor?

Blijf niet in de reflectie hangen. Ga vooral aan de slag om meer flow in je leven te brengen. Dat maakt het zoveel leuker!

Beantwoorden

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>