26.11.20

Wat doe jij als het werk opstapelt?

Categorie: Artikelen

In mijn coach en adviespraktijk kom ik regelmatig mensen en organisaties tegen die kampen met hoge werkdruk. De cijfers liegen er niet om. In Nederland hebben meer dan een miljoen werknemers last van burn-out klachten.

Nu hebben we allemaal weleens last van werkdruk of stress, maar wat doe je als het buiten proporties dreigt te raken? Werkstress heeft enorm veel impact op hoe je je voelt, op je effectiviteit en zelfvertrouwen. Dat maakt het juist zo lastig om veranderingen aan te brengen. Terwijl je daadkracht en zelfvertrouwen gestaag afnemen vereist de situatie juist dat je proactief handelt en zelf bijstuurt. Maar waar te beginnen?

Erover praten

Waarschijnlijk is de hoge werkdruk die je ervaart niet een van je favoriete gespreksonderwerpen. Veel mensen vinden het zelfs een teken van zwakte om het hierover te hebben. Toch is het belangrijk om met anderen te delen wat er speelt en hoe je je voelt. Het verbergen van werkdruk levert alleen maar meer stress op. Vaak helpt praten met anderen zoals je partner, vrienden of een goede collega om de ergste spanning los te laten en bovendien kunnen ze je daarna verder helpen.

Tijd vrijmaken

Hoe harder je werkt, des te meer werk er op je af komt. Je werk komt waarschijnlijk nooit af, hoe hard je je best ook doet. In plaats van nog een tandje bij te schakelen is het effectieve om ruimte in je agenda vrij te maken om weer overzicht te krijgen en inzicht in wat er precies aan de hand is. Dit gaat waarschijnlijk volledig tegen je gevoel in, maar het werkt. Ook voor je werkgever, want die krijgt er een vitalere, meer gefocuste en effectievere medewerker voor terug.

Overzicht creëren

Een gebrek aan overzicht zorgt voor onnodig veel stress. Als je probeert om alles te onthouden verlies je enorm veel mentale energie. Je blijft dan onbewust steeds met dat lijstje bezig. Door in kaart te brengen wat je feitelijk te doen staat en wanneer  kun je het stuur weer in handen nemen.

Verwachtingen checken

Klopt het eigenlijk wat jij denkt dat er van je wordt verwacht? Als je het type bent dat de lat voor zichzelf vaak hoog legt, dan zijn de eisen die je aan jezelf stelt mogelijk hoger dan wat de omgeving van je verwacht. Dit even checken kan geen kwaad.

Kies

Wanneer je overzicht hebt is het zaak om te bepalen hoe belangrijk en urgent alle dingen zijn die je hebt opgeschreven. Wat kun je uitstellen? Wat kun je aan een ander vragen? Wat kun je niet doen zonder dat er bloed uit vloeit. Daag jezelf uit om keuzes te maken en deze uit te spreken.

Sturen op een positieve energiebalans

Herken je het gevoel dat je langzaam leegloopt op het werk? De meeste mensen stellen door de werkdruk die ze ervaren de leuke interessante klussen uit en doen privé ook veel minder dingen die ze energie geven.  Maak je eigen balans op en ga na in hoeverre je de energievreters kunt inperken en meer kunt doen van wat je energie geeft. Door je energiebalans positief te beïnvloeden heb je minder last van de werkdruk.

Tenslotte

Hoe je het went of keert, sommige aspecten zijn niet te veranderen. Als dat nu net de grote knelpunten zijn die jouw werkplezier belemmeren kan het zijn dat deze organisatie of functie onvoldoende bij je passen. Blijf hoe dan ook zelf sturen op wat goed voor jou is. Als jij je eigen grenzen niet bewaakt en stuurt op wat voor jou belangrijk is, wie dan wel?

Heb je behoefte aan begeleiding om weer een positieve energiebalans te bereiken? Neem dan contact met me op.

Veel positieve energie toegewenst!

Jorien

Beantwoorden

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>